Raadhuisplein Emmen

leisure iconEK Wielrennen 2023

Van dinsdag 19 t/m zondag 24 september is het Europees Kampioenschap Wielrennen 2023 in Drenthe. Door de hele provincie starten de wedstrijden vanuit verschillende plaatsen. De eerste twee wedstrijddagen zijn in de gemeente Emmen. Dit is dé kans om de grote namen, maar ook het talent van de toekomst, te zien rijden vlakbij huis! 

Het programma 

Op dinsdag 19 september is het een trainingsdag voor de wielrenners. Deze route is tussen 07.00 en 18.00 uur afgesloten. De Frieslandroute is van maandag 7.00 uur tot en met donderdag 18.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer. Op woensdag 20 september zijn alle individuele tijdritten, zowel voor de profs als voor de junioren. Donderdag 21 september is de Mixed Team Relay (ploegentijdrit).

Individuele tijdritten

Alle tijdritten starten en finishen in Wildlands Adventure Zoo in Emmen-centrum. De route gaat via Noordbarge, Erm, Sleen, Diphoorn, Noord-Sleen en de N381 terug naar Emmen-centrum. Voor de elite vrouwen en elite mannen is er een extra lus naar de rotonde bij Wezup/Zweeloo en terug. De start is, via schermen, op het Raadhuisplein te volgen. Wilt u de start vanuit Wildlands Adventure Zoo meemaken? Hiervoor heeft u een toegangskaartje nodig. Deze kunt u kopen bij de kassa van Wildlands Adventure Zoo. De huldigingen zijn ongeveer 15 minuten na iedere categorie. 

Categorie Tijdstip van de start
Junioren vrouwen vanaf 09.00 uur
junioren heren vanaf 10.20 uur 
U23 vrouwen vanaf 12.00 uur 
U23 heren vanaf 13.00 uur 
Elite dames  vanaf 14.30 uur
Elite heren Vanaf 16.15 uur 

 

Mixed Team Relay

De Mixed Team Relay op donderdag start vanaf de Hondsrugweg en Emmen-centrum. De Mixed Team Relay is een ploegentijdrit van landenteams met mannen en vrouwen gemengd. Deze route gaat langs Noordbarge, Erm, Sleen, Diphoorn, Noord-Sleen en de N381 terug naar Emmen-centrum.

Categorie Tijdstip van start
Junioren Mixed Team Relay vanaf 12.45 uur 
Elite Mixed Team Relay vanaf 15.30 uur 

 

Vrijdag 22 t/m zondag 24 september

De routes van vrijdag (start Coevorden/Hoogeveen, finish Col du VAM), zaterdag (start Drijber/Meppel, finish Col du VAM) en zondag (start Drijber/Assen, finish Col du VAM) zijn buiten de gemeente Emmen. Meer informatie over deze routes staan op de website van het EK Wielrennen

Bereikbaarheid Emmen-centrum 

Het parcours loopt van Emmen-centrum, Noordbarge, Erm, Sleen, Diphoorn, Noord-Sleen en via de N381 terug naar Emmen-centrum. Een deel van het centrum van Emmen is deze dagen minder goed bereikbaar met de auto. Wij doen ons best om te zorgen voor zo weinig mogelijk overlast. De volgende wegen zijn afgesloten tijdens het evenement: 

  • N381 (Frieslandroute): van maandagochtend 18 september tot en met donderdag 21 september tussen 7.00 uur en 18.00 uur.
  • Ermerweg: van dinsdag 19 september tot en met donderdag 21 september tussen 7.00 en 18.00 uur.

  • Odoornerweg: dinsdag 19 september tot en met donderdag 21 september tussen 7.00 en 18.00 uur. Ter hoogte van Klijndijk is de weg afgesloten voor verkeer richting Emmen-centrum. De rijbaan voor verkeer dat uit Emmen komt, is wel geopend.

  • Een deel van de Hondsrugweg: de westelijke tunnelbuis wordt afgesloten tussen 7.00 en 18.00 uur. Het verkeer in beide richtingen gebruikt dan de oostelijke tunnelbuis.

  • Westenesscherstraat, vanaf de kruising bij het Wapen van Emmen: van dinsdag 19 september tot en met donderdag 21 september. Woont u in dit gebied? Dan kunt u aan- en afrijden via de Schietbaanweg. De omleiding wordt ter plaatse met borden aangegeven.

Parkeren

Tijdens het EK Wielrennen bent u van harte welkom in het centrum of langs het parcours. Kom zoveel mogelijk op de fiets. Komt u met de auto? Volg de omleidingsborden naar het centrum. Parkeerplaats Wildlands – Centrum Noord (Kinepolis) en de parkeerplaats naast het gemeentehuis (Vreding) worden gebruikt voor de organisatie van het EK Wielrennen en de gasten. De parkeerplaats Wildlands - Centrum Zuid wordt deels gebruikt door de wielerploegen. U kunt hier 's ochtends wel parkeren, maar pas na 18.00 uur de parkeerplaats weer verlaten. De aanrijroute valt in het wielerparcours. Alle andere parkeerterreinen- en garages zijn bereikbaar. 

Activiteiten op het Raadhuisplein

Het EK Wielrennen gaat hand in hand met de Nationale Sportweek 2023. Deze week is van 15 tot en met 24 september. Op de trainings- en wedstrijddagen (19, 20 en 21 september) zijn er verschillende fietsactiviteiten van de Nationale Sportweek op het Raadhuisplein. De activiteiten zijn doorlopend tussen 08.45 en 14.30 uur voor de basisscholen. Er zijn ook leuke activiteiten waar iedereen als bezoeker aan mee kan doen. Deze activiteiten starten om 15.00 uur en eindigen om 18.00 uur. Denk hierbij aan: fietscross, smoothiebikes, fietslessen, kunstwerken beschilderen en fietsen knutselen. 

Meer informatie  

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar ekwielrennen@emmen.nl of bel naar 14 0591. 

Tot binnenkort

We kijken uit naar een fantastisch EK Wielrennen. En zien u graag langs het parcours of in het centrum van Emmen!  

Chat met een medewerker