Wat kunt u beter niet doen

Inwoners bedenken allerlei 'huis-tuin-en-keuken' oplossingen tegen de eikenprocessierups. We snappen dat u graag iets wilt doen om de rups te bestrijden. Toch vragen wij u de onderstaande dingen niet te doen. 

Plastic huishoudfolie om de stam

In onze gemeente zien we steeds vaker plastic huishoudfolie om de stam van eikenbomen. Men wil hiermee de eikenprocessierups bestrijden. Dit is geen goed idee! De vlinder van de eikenprocessierups legt de meeste eitjes namelijk boven in de boom. De rupsen eten ook bovenin de bladeren. De rups hoeft dus niet over de stam te lopen. Sommige eitjes (en dus rupsen) komen wel vanaf de grond, maar dan nog heeft het folie geen nut. Misschien dat een paar rupsen onder het folie gaan zitten, maar hierdoor zijn ze moeilijk weg te zuigen. De bestrijders krijgen het daarom alleen maar lastiger om de rupsen weg te halen.

Plakkend tape om de stam

We zien soms ook plakstrippen rond de bomen (duct tape omgekeerd). Ook hiervoor geldt dat de rups over het algemeen niet over de stam loopt. Bovendien plakken ook nuttige insecten vast aan de strippen, zoals insecten die natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierups

Nesten verbranden

De eikenprocessierups heeft op zijn lijf brandharen. Deze haren zorgen bij mensen juist voor de overlast. Wanneer de rups in de stress raakt, dan werpt hij de haren van zich af. Op het moment dat u vuur bij de rups houdt, dan laten alle rupsen in één keer hun haren los. De haren waaien al weg voordat de vlam erbij is. Hierdoor verbrandt u uiteindelijk alleen de rups en niet de overlastgevende haren.