Stap 2: nesten weghalen

We houden scherp in de gaten wanneer de eikenprocessierups zijn brandharen krijgt. Dit jaar was dat eind mei. We kunnen dan niet meteen de rupsen weghalen, omdat we moeten wachten tot ze ook echt samen op één plek een nest hebben gemaakt. Op dinsdag 2 juni zijn we begonnen met het weghalen van nesten in Nieuw-Amsterdam en Veenoord. Een gespecialiseerd bedrijf zuigt de nesten op.

Waar halen we nog meer nesten weg? 

Nesten weghalen doen we in de ‘hoogrisicogebieden’ waar veel mensen zijn. Denk hierbij aan de openbare ruimte bij drukke winkelcentra, scholen/kinderopvangcentra of drukbezochte fiets- en wandelroutes. Deze gebieden krijgen voorrang. We halen dan nesten weg uit bomen die in de openbare ruimte staan. Staat de boom op een eigen terrein? Dan is de eigenaar van dat terrein verantwoordelijk voor het weghalen van de nesten.

Specifieke locaties

We hebben de plekken waar nesten zijn en die binnen een hoogrisicogebied vallen voor u op een rijtje gezet. Deze zomer krijgen deze plekken dus voorrang

Meer nesten weghalen dan vorig jaar

Dit jaar gaan we met meer ploegen en een langere tijd nesten weghalen. We hopen hiermee de overlast beter te kunnen beheersen. Alle rupsen weghalen kunnen we niet. Daarvoor zijn het er gewoon teveel.  

Ziet u een nest?

Ziet u een groot nest bij u in (de openbare ruimte van) uw buurt? Dan kunt u een 'Melding openbare ruimte met DigiD' of een 'Melding openbare ruimte zonder DigiD' doen. Kies hierbij voor de categorie 'dierenoverlast'.