Drenthe Sport Duurzaam

Het project Drenthe Sport Duurzaam streeft naar het verduurzamen van alle 225 buitensportaccommodaties in de provincie Drenthe. Dit doen zij samen met de partners het Drents Energieloket en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Provincie Drenthe subsidieert dit project. Drenthe is al goed op weg. 152 clubs hebben een energiescan uitgevoerd en 118 clubs hebben ondersteuning gehad bij het opstellen en uitvoeren van een verduurzamingsplan. De deelnemende verenigingen besparen inmiddels gemiddeld 70% op hun stroomverbruik en 30% op hun gasverbruik. Het project bestaat uit verschillende fases waarin de vereniging van A tot Z wordt begeleid. Dit begint met een energiescan.

Stap 1: de energiescan

In de eerste stap van een verduurzamingstraject brengen we met een (gratis) energiescan de huidige situatie in kaart. De energiescan wordt uitgevoerd door een EPA gecertificeerd bedrijf (EPA is Energie Prestatie Advies). Dit zorgt voor een goed inzicht in de huidige situatie van de sportaccommodatie en welke verbeterpunten er zijn voor een zo duurzaam mogelijke accommodatie.

Energieverbruik in kaart

Het energieverbruik wordt in kaart gebracht. Denk hierbij aan de grote kostenposten zoals verlichting (zowel binnen in het gebouw als de veldverlichting), gas/water/licht-verbruik en de voorzieningen daarvoor. Ook wordt er gekeken naar het zogenoemde laaghangend fruit. Laaghangend fruit zijn aanpassingen/verbeteringen die weinig investering vergen en tot 25% energiebesparing kunnen opleveren. Denk hierbij aan isolatie, bewegingsmelders op de verlichting, gebruik van koelkasten en diepvriezers etc. Met een warmtecamera wordt gekeken op welke plaatsten het pand energie verlies en er ruimte is voor verbetering. Alle andere zaken die te maken hebben met de energiehuishouding worden onder de loep genomen.

Stap 2: het begeleidingstraject

Aan de hand van de energiescan worden de mogelijkheden voor de verduurzaming van het gebouw besproken. En je krijgt onafhankelijke ondersteuning en advies bij het opstellen van een plan van aanpak. Ook wordt je geholpen bij het maken van een financierings-/exploitatieplan, het opvragen van offertes rond maatregelen en het aanvragen van financiering. Wij zijn op de hoogte van alle landelijke en lokale subsidies en regelingen, waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van deze mogelijkheden.

Wat is verduurzamen? 

Verduurzamen betekent letterlijk ‘duurzaam maken’, waarin duurzaam staat voor ‘het milieu weinig belastend’. Bij verduurzamen denken we vaak alleen aan besparen op het gebruik van energie. Verduurzamen is meer dan dat, maar besparen is wel altijd het startpunt. Meer informatie vindt je op de website van Sport Drenthe.

De verduurzamingsladder

Verduurzamen begint altijd met het besparen op het energiegebruik. Om dit te realiseren en een compleet beeld te krijgen van de uit te voeren verduurzamingsmaatregelen, wordt gebruik gemaakt van de ‘verduurzamingsladder’. Als je deze volgt vergeet je geen zaken en ontstaat een zo efficiënt mogelijk proces. De uitleg van de ladder staat op de website van Sport Drenthe.

Contact met de gemeente

Wij werken alleen op afspraak. Wilt u een afspraak maken? Of heeft u een vraag en kunt het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op.

Telefoon 14 0591
E-mail Contactformulier
WhatsApp 0611198769
Adres Raadhuisplein 1, Emmen

Contact met de zwembaden

www.zwemmeninemmen.nl

Openingstijden gemeentehuis

Maandag 08.30 - 16.30 uur
Dinsdag 08.30 - 16.30 uur
Woensdag 08.30 - 16.30 uur
Donderdag 08.30 - 19.00 uur
Vrijdag 08.30 - 16.30 uur

Hoe beoordeelt u onze site?

Werk mee met ons tevredenheidsonderzoek. Vaker meedoen met onderzoeken? Meld u dan aan voor ons klantenpanel.

© 2022 Gemeente Emmen
Chat met een medewerker