Landschap met water en bomen

Carnaval

14 februari 2023
Column burgemeester

Als je geboren bent in Breda, zit carnaval in je bloed. Hoewel we al snel verhuisden, bleef carnaval altijd trekken. Als kind zag ik met veel plezier vele Brabantse optochten. Toen ik naar de Middelbare school in Zwolle ging, ontdekte ik al snel dat Zwolle ook een echte carnavalsstad was. We zwierven nachten lang door volle Zwolse feestzalen.  
Vele jaren later kwam ik het carnaval weer tegen als burgemeester. In mijn vorige gemeente Aa en Hunze was Gasselte Het Carnavalsdorp. Een leuke vereniging zette elk jaar het hele dorp op zijn kop met allerlei leuke activiteiten.  

Gasselte was een mooie vooropleiding voor het carnaval in Emmen. Dat in onze gemeente het carnaval zo groots wordt gevierd, lijkt wel een van de best bewaarde geheimen in carnavalsland. Langs de gemeentegrens met Duitsland is het dagenlang groot feest. In dit van oudsher katholieke deel van de gemeente vinden grote optochten plaats, en feesten waar duizenden mensen op af komen.  
Dit jaar kreeg carnavalsvereniging De Kainbongels uit Emmercompascuum de ‘sleutel van de stad’. Op een mooi feestje kwamen alle 5 verenigingen uit de gemeente bij elkaar om dit plechtige moment mee te maken.  
Het echte feest begint op 17 februari. Sommige mensen vragen zich af waarom het carnaval wordt gevierd in een van de koudste maanden van het jaar. Vorig jaar hadden we door Corona een wat verlaat ‘zomer-carnaval’. Dat beviel eigenlijk ook wel goed. Maar carnaval is van oudsher gekoppeld aan Pasen. Dus dat moet ook maar zo blijven.  
Het carnavalsweekend start op 17 februari met de grote verlichte optocht in Emmercompascuum. De dag erop zijn er optochten in Weiteveen en Zwartemeer. Zondag is de grote optocht in Barger-Oosterveld. En op (rosen)maandag is de optocht in Barger-Compascuum. Gedurende het hele weekend zijn er allerlei andere activiteiten, met natuurlijk de gebruikelijke feesten op de residenties.  
Nu Corona zo’n beetje is verdwenen, belooft het weer een mooi feest te worden. Ik wil een groot compliment maken aan alle organisatoren. Zij stoppen heel veel tijd, energie en geld in een feest waar veel mensen plezier aan beleven. Carnaval maakt de wereld een beetje vrolijker, en dat kunnen we wel gebruiken.  
Hou het gezellig. Dat er meer dan 1 biertje wordt gedronken, is voor feestgangers boven de 18 geen probleem. Maar de meeste dronken mensen zijn alleen voor zichzelf gezellig. De verenigingen zullen er bovendien streng op toezien dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren.  

Ik leen met een gerust hart de sleutel van ‘de stad’ even uit. Laten we er met elkaar een geweldig carnavalsweekend van maken, zonder gedoe. Zodat we op maandag 20 februari tegen elkaar kunnen zeggen: “dat was mooi, volgend jaar nog mooier carnaval, alaaf”.

Chat met een medewerker