Laadpaal voor elektrische auto

U wilt graag elektrisch rijden, maar heeft geen eigen oprit of terrein waar u een laadpaal kunt plaatsen? Dan kunt u een laadpaal aanvragen voor bij u in de buurt. Het aanvragen en laten plaatsen van een laadpaal is gratis voor inwoners. De prijs die u als elektrisch rijder betaalt is 29 cent/kWh. Daar komen de kosten voor het gebruik van uw laadpas nog bij. Bij welke leverancier u een laadpas aanvraagt, bepaalt u zelf.

Aanvragen

U kunt een laadpaal aanvragen via de website www.openbaarladen.nl. Om een verzoek te kunnen indienen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen: 

  • U woont in de gemeente of u werkt minimaal 20 uur per week in deze gemeente.
  • U rijdt of gaat een elektrische auto rijden, die minimaal 50 km elektrisch kan rijden.
  • U heeft geen eigen parkeerterrein en moet uw elektrische auto op straat parkeren.
  • Binnen loopafstand (ongeveer 250 meter) van uw woon- of werkadres is nog geen openbaar laadpunt aanwezig. Het kan ook zijn dat er wel een openbaar laadpunt aanwezig is, maar dat uit de gegevens blijkt dat een nieuw openbaar laadpunt noodzakelijk is. Geef uw verzoek daarom wel altijd door.

De gemeente bepaalt na aanvraag waar de laadpaal komt te staan. Hiervoor zijn regels gemaakt. De laadpaal is voor algemeen gebruik, dus ook buurtbewoners en bezoekers kunnen hem gebruiken. Daarom kijken we naar de meest logische plek in uw buurt. De tijd tussen de aanvraag en plaatsing van de paal is ongeveer 15 weken. 

Meer elektrische auto’s

Elektrische auto’s zorgen voor een schonere lucht, minder uitstoot van CO2 en minder geluidsoverlast. Het aantal elektrische auto’s groeit en daarmee ook de vraag naar openbare laadpalen. In totaal worden in Drenthe en Groningen 1000 extra laadpalen geplaatst. Dit is een project van de provincies Groningen en Drenthe en een aantal gemeenten. Door meer laadpalen te plaatsen die iedereen kan gebruiken, willen we meewerken aan de verandering naar elektrisch rijden. 

We kiezen de locaties op basis van een aantal richtlijnen, zoals voldoende ruimte op de stoep voor rolstoelgebruikers en een redelijke loopafstand voor de e-rijder. U vindt deze richtlijnen in de plaatsingsleidraad. Wij werken deze leidraad regelmatig bij, zodat deze gelijk is aan de nieuwste inzichten en regels. 

Eigen parkeerterrein

Als u als bewoner of uw bedrijf een eigen parkeerterrein heeft, kunt u een laadpunt op eigen oprit of parkeerplaats laten plaatsen. Dit hoeft u niet te melden bij de gemeente. U kunt een laadpaal laten plaatsen op uw eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit regelt u zelf bij een van de leveranciers van laadpalen. Hier staat meer informatie over laadpunten voor de Vereniging van Eigenaren.