Stap 2: nesten weghalen

We houden goed in de gaten wanneer de eikenprocessierups zijn brandharen krijgt. Vorig jaar was dat eind mei. We kunnen dan niet meteen de rupsen weghalen, omdat we moeten wachten tot ze ook echt samen op één plek een nest hebben gemaakt. Begin juni zijn we toen begonnen met het weghalen van nesten. Het is dus even afwachten wanneer dat dit jaar precies gebeurt. Een gespecialiseerd bedrijf zuigt de nesten op.

Waar halen we nog meer nesten weg? 

Dit jaar gaan we eerst de bomen ‘hoogrisicogebieden’ bespuiten. Denk hierbij aan de openbare ruimte bij drukke winkelcentra en scholen/kinderopvangcentra, maar ook in woonwijken. Door bomen te bespuiten, voorkomen we dat de rups grote nesten maakt. Daarna ruimen we nesten op de ‘hoogrisicogebieden’ die overblijven en andere belangrijke plekken waar veel mensen zijn. We halen dan nesten weg uit bomen die in de openbare ruimte staan. Staat de boom op een eigen terrein? Dan is de eigenaar van dat terrein verantwoordelijk voor het weghalen van de nesten.

Ziet u een nest?

Ziet u een groot nest bij u in (de openbare ruimte van) uw buurt? Dan kunt u een 'Melding openbare ruimte met DigiD' of een 'Melding openbare ruimte zonder DigiD' doen. Kies hierbij voor de categorie 'dierenoverlast'.