Inkoop en aanbestedingen

Beleid

De overheid moet haar geld zo goed mogelijk uitgeven. Dat geld is namelijk niet van de overheid, maar komt van de inwoners via belastingen. Om ervoor te zorgen dat het we het zo goed mogelijk uitgeven, hebben wij regels opgeschreven in het PDFstrategisch inkoop- en aanbestedingsbeleid 2016. Hierin staat hoe wij zaken doen met bedrijven. Een groot deel van deze regels komt van de Europese Unie.

Wat staat er in de spelregels? 

Voordat wij een opdracht geven voor het bouwen van een gebouw, het leveren van dienstauto’s of het maken van een rotonde schrijven wij een aanbesteding uit. Dat is een competitie tussen verschillende bedrijven waarbij de beste offerte wint. Wij kijken daarbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit. Ieder bedrijf dat meedoet heeft een gelijke kans. Doordat meerdere bedrijven met elkaar concurreren, betalen wij een laag mogelijke prijs tegen een zo hoog mogelijke kwaliteit. 

Ook willen we zo duurzaam mogelijk inkopen. Dit betekent dat wij willen meehelpen dat de gemeente Emmen een zo schoon mogelijk milieu voor mens en planeet heeft. Wij kiezen dus liever voor een schone oplossing dan een die het milieu vervuilt. Ook moedigen we goede arbeidsvoorwaarden aan in Nederland en daarbuiten. Daarom kopen wij bijvoorbeeld alleen duurzame koffie waarvoor een eerlijke prijs is betaald aan koffieboeren. 

Inkoopvoorwaarden

Naast de spelregels waarin staat hoe wij zaken doen met bedrijven, hebben wij inkoopvoorwaarden. Deze gelden ná de aanbesteding, als de opdracht al gegeven is. In de inkoopvoorwaarden staan regels waar een leverancier zich aan moet houden. Denk daarbij aan de manier van levering van goederen, wie zich waarvoor verzekert, betalingstermijnen en geheimhouding. Ook staat hierin wat er gebeurt als de leverancier de afspraken niet nakomt.

Overzicht nationale en Europese aanbestedingen

Benieuwd naar de actuele aanbestedingen? Kijk dan op TenderNed, waarop de gemeente Emmen haar aanbestedingen publiceert.